Завершено реставрацію фасаду Староакадемічного корпусу

Завершено реставраційні роботи фасаду Староакадемічного корпусу, які тривали з 2021 року. Реалізація цього проєкту стала можливою завдяки підтримці Посольства США в Україні та Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Також частину робіт було дофінансовано Києво-Могилянською Фундацією в США за адміністративного супроводу Фундації КМА в Україні.

 

Головною задачею було збереження та відновлення конструкції фасаду, що є критично важливим для запобігання руйнуванню будівлі.

 

Першочергові заходи з реставрації будівлі було проведено в 2017 році державним коштом, тоді було налаштовано внутрішні інженерні мережі, встановлено вікна, виконано комплексні роботи в інтер’єрах, відремонтовано дах та перекриття.

 

З 2021 року основним фокусом реставрації був фасад.

 

Наступний важливий етап реставрації — завершення облаштування внутрішніх інженерних мереж та оздоблення. Проєкт реставрації розроблено Інститутом УкрНДІпроектреставрація» у 2018 році.

 

Староакадемічний — навчальний корпус Києво-Могилянської академії, пам'ятка архітектури та історії України національного значення, закладена Гетьманом Іваном Мазепою у 1703-1704 роках. Нині це найдавніша будівля в Україні, спеціально спроєктована та побудована як університетське навчальне приміщення, що продовжує функціонувати за тим самим призначенням. Унікальність Староакадемічного корпусу для вітчизняної культури полягає також у тому, що тут збереглися фреско-клейові розписи початку XVIII ст., аналоги яких можна знайти лише в двох архітектурних пам’ятках Києва.

 

Після реставрації історична будівля Староакадемічного корпусу стане сучасним освітнім та науковим простором, місцем для дослідницької бібліотеки з фондом рідкісних видань та архівів.

 

Ви також можете допомогти зберегти пам’ятку архітектури України, символ розвитку української вищої освіти, та продовжити її життя як сучасного академічного простору для розквіту української науки. Для цього долучайтесь до збору коштів на сайті Києво-Могилянської Фундації в Україні.

 

Цей проєкт став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, Посольства США в Україні та Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна